مراقبت های بهداشتی مادران در بارداری
مراجعه به پزشک در دوران بارداری
اولین معاینه توسط پزشک در 6 تا 8 هفته اول بارداری یا زمانی که پریود شما 2 تا 4 هفته تاخیر دارد، انجام میشود. اگر سالم هستید و هیچگونه بیماری خانوادگی و ارثی ندارید میتوانید ویزیت های خود را بر اساس موارد زیر تنظیم نمایید.
هر 4 هفته تا هفته 28 بارداری سپس، هر 2 هفته تا 36 هفته سپس هفته ای یکبار تا زمان زایمان
در هر چکاپ معمولا وزن و فشار خون شما ثبت می شود. همچنین اندازه و شکل رحم نیز ممکن است از هفته بیست و دوم اندازه گیری شود تا روند رشد جنین به طور طبیعی در حال رشد و تکامل باشد.
در طی یک یا چند مورد از مراجعه خود، یک نمونه ادرار برای آزمایش قند (گلوکز) و پروتئین انجام دهید.
آزمایشات دوران بارداری
آزمایشات دوران بارداری می تواند به شما کمک کند تا مواردی مانند نقص مادرزادی یا مشکل کروموزومی در جنین مورد بررسی قرار گیرد. همچنین آزمایشاتی در خصوص سلامت مادر و جنین مانند دیابت بارداری، کم خونی یا عفونت ها تشخیص داده شود. آزمایشات دوران بارداری در سه ماهه اول، دوم و سوم انجام می شود.
برخی از تست های دوران بارداری، آزمایشات غربالگری هستند که تنها میتوانند احتمال بروز مشکل را آشکار کنند. سایر آزمایشات، آزمایش های تشخیصی هستند که می توانند به طور دقیق تشخیص دهند که آیا جنین مشکل خاصی دارد یا خیر. در آزمایش غربالگری گاهی با یک آزمایش تشخیصی همراه است. می تواند شامل آزمایش خون، آمنیوسنتز، CVS و معاینات اولتراسوند باشد.
نگرانی های دوران بارداری
برخی از خانمهای باردار که سابقه ی بیماری دارند نگران مصرف دارو و بیماری خود هستند. در اوین مراجعه به پزشک حتما شرایط و خود را با پزشک مطرح نمایید ممکن است داروهای جایگزین برای شما تجویز شود.
سایر بیماریهایی که ممکن است با بارداری همراه باشد عبارتند از:
پره اکلامپسی:
پره اکلامپسی به فشار خون بالا اشاره دارد که در نیمه دوم بارداری یا بلافاصله پس از تولد نوزاد ایجاد می شود. در صورت مبتلا به پره اکلامپسی ممکن است در کلیهها (که منجر به پروتئین در ادرار میشود)، کبد، چشمها، ریهها و سایر اندامها مشکلاتی داشته باشد که میتواند علائم مختلفی را ایجاد کند. یا ممکن است اصلاً علائمی نداشته باشد. اگر مغز را تحت تاثیر قرار دهد، می تواند باعث تشنج یا کما شود. به این حالت اکلامپسی می گویند. اکلامپسی گاهی اوقات می تواند بدون علائم قبلی پره اکلامپسی رخ دهد. اگر درمان نشود، می تواند برای مادر و نوزاد تهدید کننده زندگی باشد، اما این بسیار نادر است.
Rh مادر منفی و Rh جنین مثبت:
اکثر افراد Rh مثبت در گلبول های قرمز خون خود دارند. آنهایی که ندارند Rh منفی هستند. یک آزمایش خون ساده می تواند فاکتور Rh شما را تعیین کند. اگر جنین شما Rh مثبت باشد و شما Rh منفی داشته باشید، زمانی که سلول های خونی نوزاد وارد جریان خون شما می شوند، مشکلاتی ممکن است رخ دهد. بدن شما ممکن است با ساختن آنتی بادیهایی واکنش نشان دهد که میتوانند وارد جریان خون جنین شوند و گلبولهای قرمز خون را از بین ببرند. این شرایط جدی اما قابل کنترل هستند.
رژیم غذایی و افزایش وزن
به طور کلی، خانمهای باردار با وزن طبیعی که یک نوزاد باردار هستند باید در طول بارداری حدود 12.5 تا 17.5 کیلوگرم وزن اضافه کنند. برای خانهایی که بارداری خود را با اضافه وزن شروع می کنند، افزایش وزن کل باید نزدیک به 7.5 تا 12.5 کیلوگرم باشد. کسانی که کم وزن هستند باید 14 تا 20 کیلوگرم اضافه وزن داشته باشند. در صورت بارداری دوقلو یا چند قلو میزان افزایش وزن بیشتر خواهد بود.
کنترل افزایش وزن در اواخر بارداری سخت تر می شود، بنابراین سعی کنید از افزایش وزن زیاد در چند ماه اول خودداری کنید. اما عدم به دست آوردن وزن کافی نیز می تواند باعث مشکلاتی مانند رشد ضعیف جنین و زایمان زودرس شود.
بارداری زمان خوبی برای شروع یک رژیم غذایی نیست، اما زمان خوبی برای لذت بردن از غذاهای سالم است. پزشکان توصیه می کنند که زنان باردار یک نوزاد در سه ماهه دوم حدود 300 تا 400 کالری به دریافت روزانه خود و در سه ماهه سوم کمی بیشتر برای کمک به تغذیه کودک در حال رشد اضافه کنند. پروتئین باید بیشتر این کالری را تامین کند، اما همچنین مقدار زیادی میوه، غلات و سبزیجات تازه مصرف کند. گزینه های خوب میان وعده شامل یک لیوان شیر بدون چربی یا یک فنجان ماست با گردو و یک تکه میوه است.
برای اطمینان از دریافت کافی آهن، کلسیم و اسید فولیک، آزمایشات مربوطه را انجام دهید و از تغذیه بارداری پیروی کنید. همچنین ورزش مناسب بارداری را به صورت منظم انجام دهید.
جمع بندی
برای اطمینان از سلامت جنین و زایمان راحت انجام مراقبت های بهداشتی در بارداری ضروری است. کارهای ممنوعه در دوران بارداری عبارت اند از:
- کشیدن سیگار، قلیان، الکل یا مواد مخدر
- استراحت کافی
- رژیم غذایی سالم
همچنین مهم است که اقدامات احتیاطی از جمله ایمنی دارو، رژیم غذایی بارداری، انجام آزمایشات را به صورت مرتب انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید