مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد {پایین آوردن تب}
پس از این که نوزاد به این جهان وارد می شود، نیاز است که در برابر عوامل میکروبی واکسینه شود. تب کردن نوزاد پس از واکسن که ناشی از ورود میکروب ها به داخل بدن وی است، امری طبیعی بوده که پدر و مادر بایستی با کمک از روش های درمانی، نوزاد را در خانه درمان کنند. در این بین نیاز است که برخی اطلاعات در رابطه با مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد را بدانید تا به خوبی این دوره کوتاه را پشت سر بگذارید. ما در این مطلب قصد داریم این نکات طلایی را در اختیار شما قرار دهیم.
واکسن دو ماهگی چیست و چه فایده ای برای کودک دارد؟
قبل از اینکه به سراغ مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد برویم، بهتر است ابتدا با این واکسن و فایده آن برای نوزاد آشنا شوید. واکسن دو ماهگی به عنوان دومین مرحله از واکسیناسیون کودک بعد از متولد شدن معرفی می شد. این واکسن در ناحیه ران نوزاد تزریق شده و به عنوان واکسن پنج گانه یا پنتاوالان معرفی می شود.
در واکسن دوماهگی مواردی وجود دارد که از بروز بیماری های تهدید کننده ای مانند زاز، فلج اطفال، سیاه سرفه، دیفتری، هپاتیت B، آنفولانزا نوع B، منژیت، ذات الریه و عفونت گوش و غیره جلوگیری می کند. این واکسن یکی از مهم ترین تزریقاتی است که اگر برای نوزاد انجام نشود، خاطرات جانی بسیاری را با خود به همراه خواهد داشت.
بررسی تخصصی تاثیرات واکسن دو ماهگی بر روی کودک
واکسن دو ماهگی به عنوان یک واکسن پنج گانه ترکیبی معرفی می شود که هر یک از بخش های آن، به محافظت از نوزاد در برابر انواع بیماری های کشنده می پردازد. حال به بررسی تاثیرات تخصصی این واکسن بر روی بدن نوزاد می پردازیم.
- دیفتری نوعی بیماری خطرناکی است که سبب نارسایی قلبی و مشکلات تنفسی می شود. اگر واکسن دو ماهگی برای نوزاد تزریق نشود، ممکن است خطراتی مانند فوت را برای او به همراه داشته باشد.
- کزاز هم نوعی باکتری کشنده است که ممکن است در هر جایی که فکرش را بکنید، وجود داشته باشد. کزاز بعد از وارد شدن به بدن منجر به فلج عضلاتی می شود. جالب است بدانید که کزاز حتی از درزهای بین ناخن ها نیز می تواند وارد بدن نوزاد شود. واکسیناسیون دو ماهگی از بروز این بیماری جلوگیری می کند.
- بیماری سیاه سرفه منجر به بروز سرفه های شدیدی می شود که نفس کشیدن را برای نوزاد سخت می کند. گاهی اوقات این سرفه ها آنقدر شدید است که منجر به خفگی نوزاد می شود. واکسن دوماهگی تاثیر مستقیم در جلوگیری بروز بیماری سیاه سرفه دارد.
- آنفولانزا نوع بی که منجر به بروز بیماری هایی مانند مننژیت، ذات الریه و عفونت گوش نیز می شود میز یکی از انواع عوارضی است که اگر واکسن دو ماهگی تزریق نشود، به وجد می آید. این بیماری همچنین ممکن است منجر به بروز بیماری هپاتیت شود.
نکات مهم مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد
مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد و مراقبت از نوزاد عبارت اند از:
- قبل از واکسن دو ماهگی، باید واکسن های بدو تولد تزریق شدهباشند.
- برای تزریق واکسن، حواس نوزاد خود را پرت کنید.
- به هیچ عنوان از داروهای خواب آور قبل از تزریق واکسن استفاده نکنید.
- برای استفاده از داروی استامینفن به هنگام تب نوزاد، حتما در بازده زمانی 4 الی 6 ساعت مصرف شود.
- تا 24 ساعت بعد از تزریق واکسن از کمپرس آب سرد بر روی محل تزریق استفاده کنید.
- در 24 ساعت بعدی یعنی روز دوم از کمپرس آب گرم استفاده کنید.
- حتما از لباس های گشاد برای نوزاد استفاده کنید تا موجب آزار وی نشود.
- حتما به کودک خود به صورت مرتب شیر دهید، یرا تب و بی تابی او موجب کم آبی بدن می شود.
- دمای اتاقی که کودکان در آن است را پایین نگهدارید.
- حتما کودکتان را پس از تزریق نوازش کنید و با او صحبت کنید، زیرا شنیدن صدای مادر باعث کاهش درد وی می شود.
کنترل تب نوزاد پس از تزریق واکسن دو ماهگی
پایین آوردن تب نوزاد بعد از واکسن دو ماهگی بسیار ساده است. کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:
- آرامش خود را حفظ کنید. تب نوزاد بعد از تزریق واکسن دو ماهگی کاملا طبیعی است.
- لباس های اضافی او را در بیاورید. بگذارید بدن او با دمای اتاق یکسان شود.
- با یک اسفنج و آب تمیز بدن او را کمی خیس کنید.
- هوای اتاق را گرم نکنید. بگذارید هوا جریان داشته باشید تا اکسیژن مناسب به کودک برسد.
- از شربت استامینفن استفاده کنید. میزان شربت را دو برابر وزن کودک خود در نظر بگیرید.
- تب کودک خود را با تب سنج دیجیتالی چک کنید اگر تب به 39 درجه رسید یا بیش از حد ناآرامی می کرد، حتما نزد پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
- مایعات بسیاری مانند شیر خود و آب برای او آمادهکنید.
- اگر کودک شما سابقه تشنج دارد، قبل از بالا رفتن تب به پزشک مراجعه کنید.
به هیچ عنوان نباید تب بالای کودک را بی اهمیت دانست. در صورتی ادامه داشتن تب بالای نوزاد، کاهش اکسیژن به مغز رخداده و پیامدهای ناگواری را با خود به همراه خواهد داشت.
سخن پایانی
در این مطلب ما تماما سعی بر این داشتیم تا شما عزیزان را با مراقبت های قبل و بعد از واکسن دو ماهگی نوزاد آشنا کنیم. همان طور که مطالعه کردید، در صورتی که آرامش خود را حفظ کرده و سپس مراحل معرفیشده را طی کنید، می توانید به راحتی به کنترل تب نوزاد خود بپردازید. تنها نکته مهمی که بایستی حین پایین آوردن تب نوزاد بعد از واکسن دو ماهگی به آن توجه کنید، نحوه صحیح استفاده از داروهای کاهش دهنده تب مانند استامینفن است. از این که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، سپاس گزاریم.