چند راهکار کاهش درد واکسن نوزادان
واکسن نوزاد، یکی از مهمترین کارهایی است که والدین باید برای فرزندان خود تا قبل از دو سالگی انجام دهند. چرا که واکسیناسیون نوزاد آنها را در برابر بیماری های خطرناک و کشنده ای قبلاً شایع بودند مصونیت می بخشد. بیماری های ویروسی مانند سرخک و سرخجه، فلج اطفال، سل، دیفتری و کزاز و … در گذشته ای نه چندان دور جان هزاران کودک را می گرفت و بسیاری هم تا آخر عمر دچار عوارض و معلولیت ناشی از بیماری می شدند. البته هنوز هم در بعضی از کشورهای توسعه نیافته مانند بعضی کشور های آفریقایی به علت دسترسی کمتر به بهداشت، از جمله واکسیناسیون، آمار مرگ کودکان در اثر بیماری هاي ویروسی هنوز هم بالا است. در ادامه والدشو به برسی چند راهکار کاهش درد واکسن نوزادان میپردازد.
واکسن چیست؟
واکسن ها حاوی ویروس های غیرفعال یا ویروسهای زنده ضعیف شدهای هستند که بیماری زایی ندارند و با ورود به بدن نوزاد، بدن طفل آنتی بادی آن ویروس را تولید می کند و در مقابل بیماری مصونیت می یابد، باید توجه داشتهباشید که کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند فقط تا شش ماهگی آنتی بادی های شیر مادر را دریافت می کنند و پس از آن در مقابل بیماری ها ی ویروسی مصونیتی ندارند، پس واکسیناسیون به موقع از کودک شما در مقابل بیماری های خطرناک محافظت می کند، بخصوص اینکه در سنین کودکی و نوجوانی اطفال در معرض ابتلا به بیماری های فلج اطفال، سرخک و آبله مرغان می باشند.
بعضی از والدین نگران عوارض واکسن از جمله درد، تب و احتمال ابتلا به اوتیسم می باشند که باید گفت عوارض جانبی واکسن بسیار خفیف است و ابتلا به عوارض شدید بسیار نادر است. البته ممکن است درد ناشی از زدنواکسن برای کودکتان و حتی شما ناراحت کننده باشد اما با انجام بعضی کارها می توان این درد را کاهش داد.
راه های کاهش درد واکسن در کودکان
آرام بودن شما هنگام واکسیناسیون نوزاد باعث کاهش ترس و اضطراب طفل میشود و البته آگاهی شما به اینکه درد ناشی از سوزن چند ثانیه بیشتر طول نمی کشد ولی فرزند شما سال های طولانی از خطر بیماری در امان می ماندبسیار مهم است.
موقع زدنواکسن طفل را در آغوشتان بگیرید به صورتی که دست و پای او در دسترس پزشک و یا شخصی که واکسن را تزریق می کند قرار بگیرد، نزدیک بودن شما به طفل باعث آرامش او میشود و به نوعی حواسش را پرت میکند به همین علت درد کمتری را حس می کند.
حواس کودک را پرت کنید، میتوانید اسباب بازی مورد علاقه اش را به او بدهید و یا نشاندادن تصاویر و چیزهایی که دوست دارد و حتی آهنگ مورد علاقه اش را برایش پخش کنید.
برای کاهش درد واکسن نوزاد به او شیر بدهید و اگر غذا می خورد به او خوراکی بدهید، بر اساس مطالعات انجامشده مصرف شیر باعث کاهش احساس درد ناشی از واکسنزدن میشود همچنین بعضی مطالعات نشان میدهد نوزادانی که در حین واکسیناسیون یا بعد از آن شیر می نوشند کمتر گریه می کنند.
استفاده از محلول های شیرین
شما می توانید قبل از واکسیناسیون مقداری آب قند به نوزادتان بدهید بخصوص که نوزادان طعم آن را دوست دارند زیرا بعضی مطالعات نشان میدهد که گلوکز علاوه براینکه به کاهش درد ناشی از واکسیناسیون کمک می کند بلکه عوارض دارویی را هم کاهش می دهد.
بعد از واکسیناسیون محل تزریق را به مدت چند ثانیه ماساژ دهید، این کار باعث کاهش درد در آن ناحیه می شود.
استفاده از کرم های بی حسی
کرم های بی حس کننده موضعی و اسپری های خنک کننده می توانند باعث کاهش درد واکسن شوند البته بهتر است از پزشک در این مورد سوال کنید.
برای پیشگیری از درد می توانید از شربت استامینوفن مخصوص کودکان قبل از تزریق واکسن استفاده کنید همچنین در صورت بروز تب بعد از واکسیناسیون از شربت استامینوفن استفاده کنید.
در برخی شرایط، پزشکان میتوانند با استفاده از دستگاههای بدون سوزن، مانند دستگاههایی که از هوای فشرده برای قراردادن دارو در پوست استفاده میکنند، درد واکسیناسیون را کاهش دهند. اما بهطور کلی از اینها زمانی استفاده میشود که بسیاری از بیماران در یک زمان واکسینه میشوند.
استفاده از وسایل سرگرم کننده
از وسایل سرگرمی از جمله حباب بازی، کتاب، اسباب بازی های جذاب و موزیکال برای حواس پرت کردن کودک استفاده کنید.
برای بزرگسالان چندین جلسه مواجهه درمانی را که کمک کننده به فرد برای مقابله با ترس هایشان طراحی شدهاست، با یک درمانگر رفتاری شناختی میتوان در نظر گرفت.
عوارض واکسن نوزادان
به ندرت واکسن ها موجب عوارض شدید می شوند و بیشتر این عوارض در کمتر از یک الی دو روز بر طرف می شوند اما در موارد شدید بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.این عوارض شامل بعضی از واکنش های موضعی در محل تزریق واکسن مانند قرمزی و تورم باشد، همچنین درد در محل تزریق واکسن، بی قراری طفل، بروز تب و بی اشتهایی است.
راهکارهای مناسب برای آرامش کودک پس از واکسیناسیون
- برای آرامش کودکتان صبور باشید، کودکان با گریهکردن خسته می شوند پس آن ها را به اتاقی آرام با دمای متعادل ببرید و بخوابانید.
- از شیر و مایعات برای تغذیه کودک استفاده کنید، اگر کودک فقط شیرمی خورد، به تغذیه او با شیر ادامه دهید و اگر غذای کمکی را شروع کردهاید از سوپ رقیق شده، پوره، غذای له شده و آبکی در کنار شیر برای تغذیه کودک استفاده کنید.
- برای کاهش درد، محل تزریق واکسن میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید استفاده از کمپرس یخ و خنک کننده ها باعث بی حسی پوست در ناحیه تزریق واکسنشده و در نهایت باعث کاهش درد می شود.
- حواس کودک را پرت کنید.
- به کودک بعد از تزریق نیز شیر بدهید.
در صورت واکنش شدید آلرژیک به واکسن به پزشک اطفال مراجعه نمایید. واکسن های نوزادان در ماه های مختلف انجام می شود فلذا توصیه می شود با جدول واکسیناسیون نوزادان و کودکان آشنا شوید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
راهکارهای خوبی بود من انجامش دادم
ممنون