گرفتگی عضلات در دوران بارداری
معمولاً در سه ماهه نخست بارداری، به دلیل برخی تغییرت در بدن مادر، گرفتگی عضلات اتفاق می افتد. با این حال برخی از این انقباضات عضلانی باید مورد بررسی قرار بگیرند و در صورتی که برای مادر و جنین خطرآفرین باشند، علل آن برطرف شود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله در خصوص گرفتگی عضلات در بارداری مطالبی را عرضه کنیم؛ پس اگر شما هم مادری باردار یا خانمی در شرف بارداری هستید، این مقاله را از دست ندهید.
علل گرفتگی عضلات شکم در بارداری
دانستن گرفتگی عضلات در بارداری، می تواند به تشخیص و درمان آن کمک بیشتری کند. به طور کلی، گرفتگی عضلات شکم در مادران باردار به دلیل رشد جنین در رحم اتفاق میافتد. این پدیده در زمان سرفه، عطسه و تغییر موقعیت بیشتر ممکن است روی دهد.
بیشترین دلیل ایجاد درد در طی سه ماهه دوم بارداری هم گرفتگی رباط های اطراف شکم است. همان طور که می دانید، رباط های اطراف رحم، از این اندام حمایت می کنند ولی اگر این رباط ها دچار کشیدگی شوند می توانند باعث ایجاد درد پایداری در شکم یا پایین شکم شوند؛ در صورتی که گرفتگی عضلات در بارداری جزئی باشد ولی به طور دائم اتفاق بیافتد، باید مورد بررسی قرار گیرد.
چه موقع باید نگران گرفتگی عضلات در بارداری شد؟
با وجود اینکه دل درد یکی از عوارض دوران بارداری است، اما در شرایطی خاص، باید درد شکم در دوران بارداری جدی گرفته شود که عبارتند از:
- بارداری خارج از رحم: این نوع از بارداری در صورتی اتفاق میافتد که تخمک در خارج از رحم بارور شود که این مورد، یک وضعیت پزشکی جدی است و حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
- سقط جنین: در صورتی که لکه بینی واژینال با دل درد شدید یا خفیف همراه شود، نشانه ای از سقط جنین است. هر چند که برخی از خانم های باردار که دچار علائمی مانند لکه بینی وگرفتگی عضلات در بارداری میشوند، دوران بارداری سالمی را سپری می کنند؛ با این حال، چنانچه گرفتگی شدید و یا خونریزی شدید اتفاق افتاد، با پزشک تماس بگیرید.
- پره اکلامپسی: این مشکل معمولاً با فشار خون بالا و دفع پروتئین در ادرار همراه است. پره اکلامپسی می تواند منجر به ایجاد درد شدید در قسمت فوقانی شکم شود.
- زایمان زودرس: گرفتگی عضلات، افزایش فشار و دردهای شکمی، نشانه هایی از زایمان زودرس هستند.
- عفونت های دستگاه ادراری: دفع دردناک ادرار و درد قسمت تحتانی شکم می تواند نشانه عفونت دستگاه ادراری باشد.
- جدا شدن زود هنگام جفت: این عارضه، زمانی رخ می دهد که جفت پیش از تولد نوزاد از رحم جدا می شود. این مشکل می تواند جان مادر را تهدید کند و معمولاً با گرفتگی پایدار عضلات همراه است.
علل گرفتگی عضلات پا
و اما یکی دیگراز انواع گرفتگی عضلات در بارداری، گرفتگی عضلات پا است که ممکن است به دلایل زیر اتفاق بیفتد:
- افزایش وزن اضافی به دلیل بارداری
- کمبود برخی ویتامین ها
- تغییر در فرآیند متابولیسم
- استفاده از مقادیر زیاد کلسیم، فسفر یا منیزیوم در رژیم غذایی
- عدم فعالیت یا فعالیت بیش از حد
- فشرده شدن رگ های خونی در پاها
- هورمون های مترشحه دردوران بارداری
آیا میتوان از گرفتگی عضلات پا در بارداری پیشگیری کرد؟
انجام برخی تمرینات کششی میتواند به پیشگیری گرفتگی عضلات دربارداری کمک کند. هم چنین در کنار مراقبت های بارداری متداول، می توانید با استفاده از یک برنامه غذایی مناسب به میزان قابل توجهی از این دردهای آزاردهنده جلوگیری کنید. در ادامه به برخی راهکارها برای کاهش دردهای ناشی از گرفتگی عضلات در بارداری اشاره می کنیم:
- ورزش های مناسب بارداری سبک مانند پیادهروی، شنا و تمرینات خاص: ورزش منظم و سبک در دوران بارداری سودمند است؛ زیرا به بدن کمک میکند خود را با تغییرات فیزیکی که در طی بارداری اتفاق میافتد، تطبیق دهد.
- کشش عضلات ساق پا: انجام حرکات کششی برای کمک به تقویت جریان خون در ساق پا، سودمند است و می تواند از گرفتگی عضلات در بارداری پیشگیری کند.
- فعالیت بدنی متناوب: به منظور برطرف کردن اسپاسم های بارداری حتماً یک برنامه منظم برای انجام فعالیت های بدنی داشته باشید.
- نوشیدن آب فراوان: زنان باردار باید روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات بنوشند.
- استفاده از رژیم غذایی متعادل: یک رژیم غذایی متعادل که حاوی مقدار زیادی کلسیم و منیزیم است، می تواند به کاهش گرفتگی عضلات کمک کند.
- استفاده از ویتامین های مخصوص بارداری: ویتامین های مخصوص دوران بارداری می تواند به تامین نیازهای تغذیه ای مادر و جنین کمک کند.
سخن پایانی
مراقبت های بارداری و گرفتگی عضلات در بارداری به دلایل مختلفی روی می دهد ولی اگر این عارضه برای مدتی طولانی و به صورت دائمی تکرار شد و یا با علائم دیگری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
دیدگاهتان را بنویسید