هر آنچه که باید در مورد فیبروم رحم بدانید
فیبروم رحم یک بیماری بسیار شایع در بین بانوان است. اگرچه با گذشت زمان نیز از بین نمی روند، اغلب در بین بانوان بدون علائم ایجاد می شود در ادامه به بررسی دلیل فیبروم و علائم و درمان آن می پردازیم.
فیبروم ها توده هایی هستند که از بافت ماهیچه ای و فیبری تشکیل شدهاند که می توانند در اطراف یا داخل رحم شما رشد کنند. که به آنها لیومیوم (Leiomyoma) یا میوم گفتهمی شوند و می توانند به اندازه های مختلف رشد کنند. در بعضی افراد سایز و اندازه ی فیبروم ها مشابه یک عدس و گاهاً به بزرگی هویج می باشد.
اگرچه آنها از نظر پزشکی یک تومور هستند، اما خوش خیم یا بی ضرر هستند بنابراین نگران کننده نیست و مشابه سرطان نمی باشد.
چه افرادی به فیبروم مبتلا می شودند؟
فیبروم یک بیماری شایع است و در بانوان 50 سال بسیار شایع است و میتوان با انجام سونوگرافی آنها را مشاهده کرد. علت مبتلا شدن به این بیماری عموماً ارثی و ژنتیکی است. طبق آمار های اخیر سن بانوان مبتلا به فیبروم رحم بیشتر در بازه ی 35 الی 55 سالگی است.
فیبرومرحم همیشه دارای علائم خاصی نمی باشد و تنها با چکاپ کلی بانوان مشخص می شود اما از علائم شایع آن می توان به:
- خونریزی شدید قاعدگی
- لخته های خون در قاعدگی
- دوره پریود بیشتر از حد معمول طول بکشد
- افزایش دردهای قاعدگی
- درد معده یا شکم
- درد کمر یا لگن
- یبوست
- درد هنگام رابطه جنسی
- افزایش ادرار
به دلیل فشار های متداول فیبروم به مثانه ممکن هست شما احساس دستشویی مداوم داشته باشید.
علت ایجاد فیبروم در رحم
در حال حاضر علت دقیق ایجاد فیبروم مشخص نشده است، اما عوامل زیر می تواند تاثیر گذار باشد.
- هورمون ها: تخمدانها استروژن و پروژسترون تولید می کنند. این هورمون ها باعث می شوند که پوشش رحم در هر دوره قاعدگی بازسازی شود و رشد فیبرومها را تحریک کند.
- سابقه خانوادگی: فیبروم ممکن است ارثی باشد. اگر مادر، خواهر یا مادربزرگ شما سابقه این بیماری را داشته باشد، ممکن است شما نیز به آن مبتلا شوید.
در صورت داشتن سابقه خانوادگی، سن بالای 30 سال و افزایش وزن احتمال ایجاد این بیماری در شما بیشتر است و توصیه می شود هر شش ماه یکبار چکاپ های مربوطه را انجام دهید.
انواع فیبروم رحم
بر اساس جدیدترین مطالب NHS، فیبروم ها انواع مختلفی دارند، نوع آنها بسته به موقعیتشان در رحم یا روی رحم متفاوت است.
فیبروم های داخلی: فیبرومهای داخی شایع ترین نوع هستند. آنها در دیواره عضلانی رحم ظاهر می شوند. فیبرومهای داخل دیواره ممکن است بزرگتر شوند و رحم شما را کشیده کنند.
فیبروم ساب سروزال: فیبرومساب سروزال در قسمت بیرونی رحم شما تشکیل می شود که به آن سروزا می گویند. آنها ممکن است به اندازه ای بزرگ شوند که رحم شما را از یک طرف بزرگتر نشان دهند.
فیبروم ساقه دار:می توانند یک ساقه ایجاد کند، یک پایه باریک که از تومور حمایت می کند. وقتی این کار را انجام می دهند، به عنوان فیبروم ساقه دار شناخته می شوند.
فیبروم های زیر مخاطی(ساب موکوزال): این نوع تومورها در میومتر، لایه ماهیچه ای میانی رحم شما ایجاد می شوند. تومورهای زیر مخاطی به اندازه انواع دیگر رایج نیستند.
فیبروم دهانه رحم: فیبروم دهانه رحم روی دهانه رحم ایجاد می شود که رحم را به واژن متصل می کند. این نوع بسیار نادر است.
تاثیر فیبروم در بارداری
فیبرومها باعث ناباروری نمی شوند اگرچه می توانند در دوران بارداری عوارضی ایجاد کنند. همچنین در صورت مبتلا شدند می توانید از روش های کنترل بارداری استفاده کنید.
پزشک متخصص زنان ممکن است قرص های ضدبارداری یا آی یو دی های حاوی پروژسترون را در صورت خونریزی شدید و دردناک توصیه کنند، زیرا هورمون های موجود در آنها خونریزی در طول چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند.
درمان فیبروم رحم
عمل فیبروم رحم در هر شخص با توجه به شرایط آن متفاوت است و بستگی به اندازه فیبرومها، محل فیبرومها، علائمی و برنامه ها بارداری شما خواهد داشت.
برخی از فیبرومها ممکن است به خارج از رحم و به داخل لگن فشار وارد کنند، در حالی که برخی دیگر تنها در داخل دیواره های رحم شما رشد کنند. همچنین می توانند در داخل رحم شما رشد کنند (این فیبرومهای زیر مخاطی شناخته می شوند). اگر قصد بارداری دارید حتما آن را با پزشک خود در میان بگذارید تا نوع آن بررسی شود.
در موارد فیبرومهای زیر مخاطی، پزشک متخصص برداشتن آنها را با جراحی توصیه می کند. و با عمل جراحی هیستروسکوپی رحم بدون آسیب به بافتفیبروم برداشته می شود.
کلام پایانی
والدشو توصیه می کند در صورت داشتن هر یک از علائم بالا حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید و با انجام یک آزمایش ساده از موقعیت و اندازه ی آن مطلع شوید. همچنین برای بارداری سالم و موفق حتما قبل از بارداری آزمایشات لازم و آمادگی روحی و جسمی خود را فراهم نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید