نکاتی در مورد مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا
در عصر حاضر که بسیاری از بانوان همپای مردان شاغل بوده و وظایفشان محدود به منزل و خانهداری نیست، سن ازدواج و به دنبال آن سن بارداری نیز افزایش یافتهاست. معمولاً در سنین بالای 35 سال میزان باروری کاهش یافته و در صورت بارداری احتمال بروز خطرات مختلف برای سلامتی مادر و جنین افزایش مییابد. بر همین اساس انجام مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا امری ضروری بوده و در صورت رعایت، میزان خطرات احتمالی از جمله نواقص ژنتیکی فرزند، ناباروری و… به نحو قابل ملاحظهای کاهش می یابد. بر همین اساس در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی نکاتی در خصوص مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا پرداخته و شما از آنها مطلع سازیم.
مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا با انجام معاینات و مشاورههای لازم
یکی از اقدامات مهم در خصوص مراقبتهای قبل از بارداری در سن بالا انجام معاینات و مشاورههای لازم قبل از تصمیم به بارداری است. پزشک متخصص زنان و زایمان شما را با خطرات و اتفاقاتی که ممکن است بارداری در سن بالا مواجه سازد آگاه کرده و راه حلهای لازم را نیز ارائه میدهد. همچنین بعد از معاینات لازم یک سری آزمایشها را درخواست میکند تا وضعیت بدنی شما برای بارداری و گذراندن دوران بارداری بررسی شود. کسب اطلاعات در این خصوص و افزایش آمادگی بدن برای بارداری باعث میشود تا دوران بارداری آرامی را پشت سر گذرانده و نهایتاً نوزاد سالمی را به دنیا آورید.
رژیم غذایی مناسب
به طور کلی بانوانی که قصد بارداری دارند بایستی پیش از بارداری و بعد از آن از رژیم غذایی مناسب (تغذیه بارداری) و غنی برخوردار باشند. اما ضرورت این امر برای بانوانی که در سن بالا قصد بارداری دارند دوچندان خواهد بود. بر همین اساس حتماً در رژیم غذایی خود گوشت سفید، لبنیات، غلات، حبوبات و سبزیجات را بگنجانید تا بدن به اندازه کافی پروتئین، کلسیم، فیبر و دیگر ویتامینهای مورد نیاز مادر و جنین را کسب کند. کمبود هر یک از این موارد باعث کاهش ذخایر بدن مادرشده و در مواردی نیز بر روی رشد مناسب جنین تاثیر نامطلوب میگذارد.
فعالیت بدنی و انجام ورزشهای سبک
با افزایش سن تحرکات جسمانی و فعالیتهای بدنی رفتهرفته کاهش مییابد. بنابراین بانوانی که تصمیم بارداری در سنین بالا را دارند بایستی به این موضوع توجه کنند. انجام ورزشهای سبک و داشتن فعالیت بدنی منظم جزو مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا محسوب میشود.
به طور کلی داشتن برنامه ورزشی روزانه بدن شما را در آمادگی مطلوبی برای باردار شدن و گذراندن دوران بارداری کم خطر قرار میدهد. البته برای انجام تمرینات ورزشی و تقویت عضلات بدن حتماً تحت نظر پزشک قرارگرفته و از انجام فعالیتهای سنگین و غیر استاندارد خودداری کنید.
مصرف مکملهای ضروری و مورد نیاز بدن
با توجه به آزمایشاتی که پزشک زنان برای شما درخواست دادهاست میزان کمبود ویتامینها و فاکتورهای خونی بدنتان مشخص میگردد. با توجه به آمار موجود، اکثر زنان ایرانی دچار کمبود آهن، اسید فولیک و ویتامین دی هستند. کمبود هر یک از این فاکتورها باعث میشود تا جنین به خصوص جنین مادران در سنین بالا دچار نواقص مادرزادی و عدم رشد کافی مغز شوند. بنابراین بانوانی که بالای ۴۰ سال سن دارند با توجه به نظر پزشک پیش از بارداری و در سه ماهه اول بارداری از مصرف اسید فولیک و دیگر مکملهای مورد نیاز غافل نشوند.
تناسب اندام و داشتن وزن مطلوب
اغلب خانمها در سنین بالا با مشکلاتی از جمله اضافه وزن مواجه هستند. بر همین اساس در صورت اقدام برای بارداری بایستی حتماً وزن خود را به سطح مطلوب رسانده و سپس باردار شوند. چاقی و اضافه وزن در وهله اول شانس باروری را کاهش میدهد و در صورت باردار شدن نیز خطرات مختلفی متوجه مادر و جنین خواهد شد. بنابراین طبق مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا، با اصلاح رژیم غذایی و داشتن فعالیت ورزشی ابتدا به تناسب اندام خود پرداخته و سپس اقدام به بارداری نمایید. رعایت این امر باعث میشود تا دوران بارداری را بدون استرس و با سلامت کامل بگذرانید.
برخورداری از سبک زندگی سالم
داشتن سبک زندگی سالم از مهمترین فاکتورهایی است که باعث افزایش شانس باروری در سنین بالاشده و همچنین بروز خطرات تهدید کننده سلامتی مادر و جنین را کاهش می دهد. عدم مصرف دخانیات، انجام فعالیتهای بدنی سبک و منظم، دوری از استرس، داشتن خواب کافی، نوشیدن مایعات زیاد، عدم تماس با آلودگیهای زیست محیطی و… از جمله مواردی است که پیش از بارداری و در طی بارداری در سن بالا ملزم به رعایت آنها خواهید بود.
چرا انجام مراقبت های پیش از بارداری در سنین بالا ضروری است؟
هرچند که بسیاری از بانوان در سنین بالای ۴۰ سالگی باردار شده و دوران بارداری موفقیت آمیزی را پشت سر گذاراندهاند، اما بر اساس آمار صورتگرفته احتمال بروز عوارض تهدید کننده سلامت مادر و جنین در سنین بالا افزایش قابل ملاحظهای دارد. بنابراین رعایت مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا ضرورت داشته و نادیدهگرفتن آن ممکن است عواقب جبران ناپذیری را برای مادر و کودک به دنبال داشتهباشد. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این عوارض میپردازیم.
عوارض و خطرات احتمالی برای مادران سن بالا
- داشتن ضعف و خستگی بیش از حد
- تحلیل رفتن عضلات بدن
- افزایش سطح ابتلا به دیابت بارداری
- افزایش فشار خون
- افزایش مسمومیت حاملگی
- انسداد دهانه رحم و انجام سزارین اجباری
- خطر ایجاد جفت سرراهی و بروز خونریزی و سقط جنین
- احتمال زایمان زودرس
- کافی نبودن شیر مادر برای تغذیه نوزاد
عوارض و خطرات احتمالی برای جنین مادران سن بالا
- رشد بیش از اندازه جنین و احتمال تولد نوزاد بالای ۴ کیلوگرم
- رشد کم جنین و به دنبال آن تولد نوزاد نارس
- ایجاد نواقص کروموزومی در جنین
- افزایش احتمال بروز سندرون داون در کودک
- و…
سخن پایانی
بارداری یکی از مهمترین دوران زندگی مادران به شمار میآید. برای داشتن بارداری موفق و به دنیاآوردن فرزند سالم بایستی به فاکتورهای مختلفی از جمله مراقبت های بارداری و سن بارداری توجه داشت.
به طور کلی سن مطلوب برای بارداری از ۲۱ سالگی تا ۳۵ سالگی تخمینزده شدهاست. اما چنانچه به هر دلیلی بارداری در این سنین صورت نگیرد و موکول به سنین بالا شود بایستی با رعایت نکات و مراقبت های قبل از بارداری در سن بالا میزان بروز خطرات را به کمترین حد ممکن رساند.
در این مقاله از والدشو به برخی از این نکات از جمله انجام مشاوره و معاینات پیش از بارداری، داشتن رژیم غذایی مناسب، داشتن فعالیت و تمرینات ورزشی روزانه، مصرف ویتامینها و مکملهای مورد نیاز بدن، انجام آزمایشات ضروری، تناسب اندام و اصلاح سبک زندگی اشاره شد. بانوان با رعایت این موارد میتوانند حتی در سنین بالا باردارشده و دوران بارداری و تولد فرزند را به سلامت بگذرانند.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من ۴۵ سالم وزن بالا دارم ۹۱ کیلو ایا برای بچه دار شدن خطر دار وزنم نمیتونم پاین بیارم هیچ مریضی ندارم قند چربی هم ندارم